De Leidse Hout

Wat doen de vrienden van de Leidse Hout

Behoud en verfraaiing park

De Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout (VVLH) zet zich in voor behoud en verfraaiing van het park. Het bestuur overlegt met de gemeente Leiden over beheer en inrichting, en levert een eigen bijdrage zoals de aanschaf van banken, het planten van herdenkingsbomen, de restauratie van het drinkwaterbekken (uit 1932), de aankoop van een fontein in de grote vijver, het neerzetten van het ooievaarsnest in de dierenweide, de plaatsing van de informatieborden bij de ingangen en het ophangen van mezenkasten.

Belangenbehartiging

De Vrienden van de Leidse Hout komen ook op voor de belangen van het park. Zo was de vereniging in het verleden betrokken bij acties tegen woningbouw langs de Warmonderweg, de aanleg van een busbaan in de Leidse Hout en de bouw en uitbreiding van de school ‘Woutertje Pieterse’.

Van meer recente datum is het maken en vastleggen van afspraken met de gemeente over de maximale hoeveelheid grote evenementen in het park. Onderdeel daarvan is het opstellen van een protocol voor de uitvoerende organisatie om te zorgen dat de schade aan de natuur beheersbaar blijft. Verder is er regulier overleg met de gemeente om o.a. overlast van geluid, loslopende honden, fietsen en zwerfafval te beperken. Ook geeft de vereniging van tijd tot tijd zijn zienswijze op relevante beleidsstukken van de gemeente.

Organisatie activiteiten

Daarnaast organiseert de vereniging verschillende activiteiten in het park. Er is een groep vrijwilligers actief, de Groengroep, die de gemeente ondersteunt in het onderhoud van het park en regelmatig werkbijeenkomsten heeft. Er worden natuurexcursies en rondleidingen georganiseerd en zomerconcerten in muziektent de Waterlelie. In samenwerking met de Ondernemersvereniging Boerhaavedistrict (OVBD) is het Openluchttheater nieuw leven in geblazen.

Natuurpad Herfst

Natuurpad Herfst is een activiteit voor basisscholen. Tijdens een wandeling door de Leidse Hout ontdekken leerlingen door middel van vragen en opdrachten op een speelse manier de functie en verschillende aspecten van de herfst. Natuurpad Herfst is ontwikkeld door de dienst NME (Natuur, Milieu en Educatie) van de gemeente Leiden. De begeleiding wordt uitgevoerd door vrijwilligers van de Groengroep, aangevuld met studenten biologie.

Doe jij ook mee?

Geniet jij ook van het park? Word dan vriend voor slechts 15 euro per jaar en draag bij aan het behoud van het park. Je krijgt dan gratis het boekje Dieren in de Leidse Hout t.w.v. 10 euro. Wil je vrijwilliger worden? We kunnen altijd hulp gebruiken bij activiteiten in het park.