De Leidse Hout

Natuur in het park

Alle bomen in een boekje

Een gedeelte van het park ligt op zandgrond (westzijde) en een gedeelte op veen (zuidoost-zijde). Dit kun je zien aan de beplanting. Op het zand zijn eik, beuk, tamme kastanje en berk aangeplant, op het veen es, eik, els, linde, wilg en populier. Bijna 80 procent van de oorspronkelijke bomen is gekapt in de oorlog, en later opnieuw aangeplant.

Alle bomen staan in het boekje Bomen in de Leidse Hout dat de Vrienden van de Leidse Hout hebben laten maken. Hierna is dit jaar ook het boekje Dieren in de Leidse Hout verschenen.Het boekje over de bomen in de Leidse Hout is momenteel uitverkocht, er wordt gekeken naar mogelijkheden om het te digitaliseren of te herdrukken. Het boekje over de dieren in de Leidse Hout is te koop voor 10 euro, of gratis te ontvangen als je lid wordt.

Wat is er te vinden in het park?

Dierenleven

Vaste ‘bewoners’ van het park zijn de sperwer, buizerd en uil, de bonte en groene specht, halsbandparkiet, boomkruiper, mees, vink, roodborst, en de matkop. Ook de ijsvogel, de rosse vleermuis, de egel en de bunzing kun je er tegenkomen. Verder zijn er ook veel insecten, zoals kevers en vlinders. Regelmatig zijn er ooievaars te zien op het nest in de hertenkamp.

Vleermuizen, waterdieren, zoogdieren, vlinders, insecten en amfibieën staan beschreven in het boekje Dieren in de Leidse Hout. Ook dit boekje is te koop voor €10 of gratis voor nieuwe leden.

Natuurexcursies

Regelmatig organiseren de Vrienden van de Leidse Hout natuurexcursies.

Veel stinzen en paddenstoelen

In het park groeien veel inheemse kruiden. In het voorjaar zie je overal bloeiende stinzenplanten zoals het sneeuwklokje, daslook, bosanemoon, vogelmelk en wilde hyacint. Ook paddenstoelen voelen zich hier thuis: meer dan 140 soorten, waaronder de vliegenzwam en het eekhoorntjesbrood.

Doe jij ook mee?

Geniet jij ook van het park? Word dan vriend voor slechts 15 euro per jaar en draag bij aan het behoud van het park. Je krijgt dan gratis het boekje Dieren in de Leidse Hout t.w.v. 10 euro. Wil je vrijwilliger worden? We kunnen altijd hulp gebruiken bij activiteiten in het park.