De Leidse Hout

Bezoekersinformatie

Waar ligt het park?

Volkspark De Leidse Hout ligt in Leiden Noord, op de grens met Oegstgeest. Het park wordt begrensd door de Groene Maredijk, de Houtlaan, de Van Slingelandtlaan en de Warmonderweg. Alleen het Bospark, met daarin het Openluchttheater, ligt ten noorden van de Groene Maredijk.

De Leidse Hout maakt onderdeel uit van de groene structuur aan de noordwestkant van Leiden, en vormt de schakel tussen de parken Oud Poelgeest, het Heempark, het Bos van Bosman, Endegeest en Rhijngeest.

Bereikbaarheid

De Leidse Hout is bereikbaar per openbaar vervoer, auto en fiets. Vanaf Leiden CS is het 10 minuten lopen (richting ziekenhuis Alrijne). Buslijnen 8 (Houtlaan) en 50 (Warmonderweg) stoppen bij de Leidse Hout. Parkeren kan bij de sportterreinen langs de Oegstgeesterweg of langs de Houtlaan.

Regels in het park

Iedereen is welkom!

Om een bezoek aan het park prettig te laten verlopen, is een aantal regels opgesteld.

  • \Hou het park schoon en heel.
  • \Honden moeten altijd aan de riem en mogen alleen loslopen op de Grote Speelweide.
  • \Op (kinder)speelplaatsen geldt een volledig verbod voor honden, ook als ze zijn aangelijnd.
  • \Hondenpoep moet worden opgeruimd.
  • \In het park mag niet worden gefietst, dat mag alleen op de fietspaden.
  • \Er mag geen harde muziek worden afgespeeld of gemaakt.

Historische structuurelementen

De sfeer in het park wordt bepaald door de afwisseling van grote open ruimten met dichte bosvakken, de zichtassen over de grote speelweide en over de grote vijver naar het hertenkamp, het rechtlijnige padenpatroon, de vijvers en het bijzondere systeem van sloten en afwatering. Al deze elementen vinden hun oorsprong in het ontwerp van Van Nes uit 1926 en zijn nog steeds goed herkenbaar.

Gemeentelijk monument

De ‘Stichting Leidse Hout Monumentwaardig’ heeft rond 2007 het initiatief genomen om het park aan te wijzen als gemeentelijk monument. In 2008 is het overgrote deel van de Leidse Hout aangewezen als gemeentelijk monument. In 2009 zijn de atletiekbaan en het Bospark daaraan toegevoegd. Naast ruimtelijke structuren zijn kunstwerken vanuit de oorspronkelijke aanleg als monumenten benoemd, zoals Koetshuis, Brug van Kraan, Theehuis, Muziektent, Drinkwaterfontein, Waterhuishoudingswerken.

Doe jij ook mee?

Geniet jij ook van het park? Word dan vriend voor slechts 15 euro per jaar en draag bij aan het behoud van het park. Je krijgt dan gratis het boekje Dieren in de Leidse Hout t.w.v. 10 euro. Wil je vrijwilliger worden? We kunnen altijd hulp gebruiken bij activiteiten in het park.