Het Joannis Knuttelpad heeft zijn naambord terug

27-09-2021

In 1989 onthulde toenmalig burgemeester Goekoop het naambord van het pad dat op initiatief van de Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout naar Joannis Knuttel werd vernoemd. Knuttel had als jong bevlogen communistisch raadslid voor het eerst in 1919, 70 jaar eerder, een voorstel gedaan in de raad voor een volkspark voor m.n. de arbeiders in de gemeente Leiden. Het duurde tot 1931 voordat het park kon worden geopend.

Het bord, met verkeerde spelling van Knuttels voornaam, verdween jaren geleden uit de Leidse Hout. Naar aanleiding van 90 jaar Volkspark Leidse Hout schreef Ruurd Kok een drietal artikelen voor het Leidsch Dagblad. In een daarvan werd opgemerkt dat het naambord van het Knuttelpad was verdwenen. Enkele uren na verschijnen van het betreffende artikel liet iemand weten het bord in huis te hebben en het op prijs te stellen als het terugbezorgd zou kunnen worden. En zo kwam het bord weer terug.

Op 25 september werd het bord opnieuw onthuld, nu door wethouder Ashley North van de gemeente Leiden. Op passende wijze werd stilgestaan door bestuurslid Lieke van Boven en Jaak Slangen, biograaf van J.A.N. Knuttel, bij enkele van de vele facetten van deze intrigerende man.

Het bord heeft een nieuwe mooie plek gekregen tegenover het bruggetje tegenover Warmonderweg 84. Zo zal deze initiatiefnemer voor het aanleggen van het park in onze herinnering blijven.