Zaailingendag in de Leidse Hout

12-10-2022

Zaterdag 19 november deed de Groengroep weer mee met het Zaailingen Project van de Gemeente Leiden.

De Leidse Hout deed voor de tweede keer mee aan de Zaailingendag. Dit initiatief van Meerbomen.nu is bedoeld om jonge boompjes, die anders vernietigd zouden worden, een nieuwe kans te geven. De gemeente Leiden heeft de actie omgedoopt tot ‘Adopteer een Leids boompje’ en ondersteunde de dag door middel van materiaal, man/vrouwkracht en publiciteit.

Maar voor het echte werk kwamen tien vrijwilligers van de Groengroep in actie, aangevuld met zes enthousiaste omwonenden. Ze oogstten in twee uur tijd zo’n 150 boompjes, van Amerikaanse eik tot wilde kers en vooral veel veldesdoorns en lijsterbessen. Van twee tot vier uur was er een constante stroom van afhalers. Behalve in particuliere (achter)tuinen komen de boompjes terecht bij speeltuin Ons Eiland in de zeeheldenbuurt, langs het nieuwe parkeerterreintje bij het Bos van Bosman/Nieuweroord, als aanvulling op een voedselbos, op een groot terrein bij het Valkenburgse Meer en in de Ommedijkse polder in Wassenaar.

De laatste achterbak vol boompjes vormt de basis voor een nieuw bomenasiel bij The Field aan het Stationsplein. Hier gaan de zaailingen overwinteren en kunnen ze in het voorjaar alsnog opgehaald worden.

Veel dank aan alle vrijwilligers!