Plastic flesjes zwerfafval

Zwerfafval rapen in de Leidse Hout

10-03-2023

Wat vind je nou het meeste als je zwerfafval gaat rapen? Helaas overwegend plastic, van plastic tasjes tot boterhamzakken, van klein tot miniscuul, zacht en hard, grote brokken en vertrapt tot splinters. Van verpakkingsmateriaal (veel) tot (kinder)kleding en speelgoed. Plastic breekt niet af maar wordt in steeds kleinere stukjes onderdeel van alles op aarde, waaronder grond en (drink)water. We krijgen het dus uiteindelijk zelf ook binnen. Daarnaast zijn ook blikjes en flessen vaste prik. Bijkomend nadeel hiervan is veel volume en gewicht, dus de vuilniszak is gauw vol of te zwaar. Oh ja, en heel veel peuken!

Maar! Er zijn ook altijd gekke dingen te vinden die mensen hebben achtergelaten in het park. Vaak ook (kinder)kleding, knuffels, sieraden en speelgoed, ze komen er niet voor terug. Fietslampjes, opladers, batterijen, handschoenen, paraplu’s, rugzakken, feestartikelen, deodorant en tandpasta. Noem het maar op. Op de fotocollage de meest recente bijzondere vondsten. Met tafelzeil en tape ingepakte boomstammen! Kunst of een zitplaatsje om gratis mee te kunnen genieten van een concert in het Openluchttheater? Een leeg potje salieblad…. Een heel klein spechtje en een complete fiets in het water achter de Krantzbank. Overvolle prullenbakken is weer een ander verhaal, maar ook die zijn regelmatig te vinden.

Helaas worden er nog heel veel wegwerpproducten gemaakt en dus gooien mensen die na gebruik weg, lang niet altijd in een prullenbak. Zolang de bron niet opdroogt blijven wij dus zwerfafval rapen. Team Zwerfafval raapt het hele jaar door rondom en in het park alles zelf op of meldt een vondst (zoals de fiets in de sloot) bij de gemeente. Ook veel gebruikers van het park ruimen zwerfafval op. Zo houden we met elkaar het park leefbaar en schoon.